1 marca 2014

Sałatka ryżowa w kolorach wiosny

Pierwszy raz zrobiłam tę sałatkę dwa lata temu na tak zwaną parapetówę. Nieskromnie przyznam, że zrobiła wtedy furorę. Nawet zapisałam przepis, czego wówczas jeszcze nie robiłam. Później przepis na niecałe dwa lata zaginął, ale odnalazł się w dość dobrym momencie - za oknem zaczyna pachnieć wiosną, a ta sałatka doskonale wpisuje się w wiosenną atmosferę.


Sałatka ryżowa w kolorach wiosny
Składniki

2 woreczki brązowego ryżu
po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
mały słoiczek zielonych oliwek
50 g drobno tartego sera corregio
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

1. Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie i studzę.
2. Paprykę kroję w drobną kosteczkę a oliwki w plasterki.
3. Mieszam wszystkie składniki.

Można podawać na przykład z gorącą bagietką czosnkową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz