Z podanych składników wychodzą 2-3 porcje.
Korzenny kuskus z jabłkiem i bakaliami |
1/2 szklanki kuskusu
1 jabłko
1/2 banana
1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej: 1 łyżka ksylitolu)
po 1 łyżce orzechów nerkowca i migdałów (lub innych orzechów)
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki kardamonu i imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego
Wykonanie
1. Kuskus zalewam wrzątkiem i zostawiam, aż napęcznieje.
2. Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam.
3. Jabłko kroję w raczej drobną kostkę i podsmażam na odrobinie rozgrzanego oleju lub masła. Dodaję pokrojonego w plasterki banana i przyprawy. Mieszam i smażę 5-6 minut.
4. Zdejmuję patelnię z gazu, dodaję kuskus, miód, orzechy i namoczone rodzynki. Mieszam i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz