3 marca 2014

Orzechowy sos curry

A oto i obiecany w poprzednim poście sos, który może stanowić alternatywę dla pomidorowego lub pieczarkowego (np. do gołąbków). Doskonale nada się do ryżu. Sprawdzi się też na zimno, np. jako dip do warzyw.


Orzechowy sos curry
Składniki

400 ml bulionu warzywnego
4 łyżki jogurtu
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki orzechów nerkowca lub ziemnych
1 płaska łyżka mąki pełnoziarnistej
1 łyżka curry
1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Wykonanie

1. Bulion doprowadzam do wrzenia.
2. Orzechy i wiórki kokosowe mielę w blenderze z dodatkiem jogurtu, mąki i przypraw.
3. Do zmielonej masy dolewam po małej chochelce bulionu i za każdym razem dokładnie mieszam. Dzięki temu jogurt się nie zważy (będzie się stopniowo ogrzewał) a z mąki nie zrobią się kluski.
4. Kiedy już połączę cały bulion z masą orzechową, przelewam wszystko z powrotem do garnka i zagotowuję. Gotuję około 3-4 minuty do zgęstnienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz