23 marca 2014

Ślimaczki z ciasta francuskiego z miodem i nerkowcami

No co zrobić, że się czasem człowiekowi chce słodkiego. A zawsze to mniejsze przewinienie, jak się samemu upiecze, niż jak się kupuje gotowe, prawda?

A tak serio, coś trzeba było zrobić z resztą ciasta francuskiego, które zostało z kiełbasek w szlafrokach z poprzedniego wpisu. No i zrobiłam takie coś*:

*W wersji wegańskiej zastępuję miód syropem klonowym. Pycha!
Ślimaczki z ciasta francuskiego z miodem i nerkowcami
Składniki

1 arkusz ciasta francuskiego
3 łyżki miodu (najlepiej rzadkiego) lub syropu klonowego
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki orzechów nerkowca
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

1. Orzechy drobno siekam i mieszam z miodem, oliwą i cynamonem.
2. Smaruję ciasto francuskie masą. Z dłuższego brzegu zostawiam około 2-3 cm nieposmarowanego ciasta.
3. Kroję ciasto w paski o szerokości około 3 cm i zawijam tak, żeby nieposmarowany masą fragment ciasta został na końcu do sklejenia. Sklejam ślimaczki i układam na papierze do pieczenia tak, żeby się nie posklejały podczas pieczenia (co 3-4 cm).
4. Piekę 15 minut w temperaturze 200 stopni. Zostawiam na papierze do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz