18 marca 2014

Surówka z selera i czarnej rzepy z suszonymi owocami

Taką surówkę wyczarowała ostatnio moja Druga Połowa. Wrażenia smakowe bardzo ciekawe - pod warunkiem, że się lubi surówki na słodko (a ja akurat lubię surówki na jakkolwiek :)). Dzięki dodaniu rzepy, która z natury jest dość ostra, słodki smak jest jednak nieco przełamany. Krótko mówiąc - polecam :).

Surówka z selera i czarnej rzepy
Składniki

1 seler korzeniowy
1 czarna rzepa
3-4 suszone morele
3-4 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 mały jogurt naturalny
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
sól do smaku

Wykonanie

1. Morele kroję w paseczki i wraz z żurawiną zalewam wrzątkiem. Odstawiam na chwilę, żeby owoce zmiękły.
2. Seler i rzepę obieram i trę na tarce o małych oczkach.
3. Przekładam warzywa do miski, dodaję owoce i pozostałe składniki. Odstawiam na pół godziny do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz