Z podanych składników wychodzą mniej więcej cztery porcje. Czas przygotowania - jakieś 7 minut. Efekt - zwalający z nóg ;)
Sałatka z rukoli z cukinią, awokado i tofu |
200 g rukoli
1 nieduża cukinia
1 dojrzałe awokado
1 kostka tofu (najlepiej marynowanego)
3 łyżki słonecznika
1 łyżka siekanej bazylii
2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Wykonanie
1. Cukinię kroję w półplasterki a awokado i tofu w drobną kostkę. Mieszam z rukolą i słonecznikiem.
2. Przygotowuję sos z oliwy, octu, bazylii, soli i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodaję do sałatki.
Niezłym pomysłem jest serwowanie sałatki z ciepłym kuskusem albo na przykład z kaszą jaglaną.
I z muzyką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz