Urok mojej dzisiejszej propozycji polega na połączeniu kuskusu z przyrządzonym raczej na ostro szpinakiem i słodką, soczystą i chrupiącą surową papryką. Dodatkowym atutem jest połączenie trzech intensywnych kolorów - zielonego, czerwonego i żółtego, dzięki któremu danie woła: zjedz mnie!
Czas przygotowania - do 15 minut. Z podanych składników wychodzą 2-3 porcje.
Kuskus ze szpinakiem i surową papryką |
1/2 szklanki kuskusu
1 szklanka bulionu warzywnego
1 czerwona papryka
100 g świeżych liści szpinaku
2 ząbki czosnku
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki oleju rzepakowego
świeżo zmielony kolorowy pieprz
sól do smaku
Do posypania
2-3 łyżki czerwonej komosy ryżowej, sezamu, pestek dyni lub innych ziaren
Wykonanie
1. Kuskus zalewam gorącym bulionem z dodatkiem kurkumy i zostawiam do napęcznienia.
2. Na suchej patelni prażę ziarna, którymi posypię danie przed podaniem.
3. Kroję paprykę w kostkę.
4. Na rozgrzanym oleju podsmażam przez kilkadziesiąt sekund przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję szpinak i świeżo zmielony pieprz. Smażę 4-5 minut na małym ogniu (bez przykrycia), od czasu do czasu mieszając.
5. Dodaję kuskus i pieprz ziołowy. Podgrzewam wszystko razem.
6. Dodaję paprykę, mieszam i zdejmuję z ognia. Podaję danie od razu, posypane prażonymi ziarnami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz