Kotlety z cukinii i szpinaku z fetą |
2 cukinie
1,5 łyżeczki soli (do zasypania cukinii)
100 g liści szpinaku
100 g sera typu feta
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 jajko
2 łyżki otrębów pszennych lub żytnich
3 łyżki ziaren słonecznika
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka tymianku
Wykonanie
1. Cukinie trę na tarce o grubych oczkach. Zasypuję solą, mieszam i odstawiam na godzinę, żeby cukinia puściła sok.
2. Dokładnie odciskam wodę z cukinii - to ważne, bo inaczej kotlety będą się rozpadać.
3. Drobno siekam liście szpinaku i kruszę ser feta.
4. Mieszam w misce wszystkie składniki i formuję z masy niewielkie kotlety. Można je usmażyć na niewielkiej ilości oleju (albo i bez, jeśli się ma odpowiednią patelnię). Ja osobiście piekę kotleciki 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Podaję z makaronem ryżowym aglio e olio i z sosem rzodkiewkowo-bazyliowym, o którym następnym razem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz