28 marca 2014

Carpaccio z buraków ze świeżym szpinakiem i awokado

Jako że buraczków nigdy dość (podobnie rzecz się ma ze szpinakiem i awokado), to dziś kolejna propozycja wykorzystania tego warzywa.

Buraki do carpaccio można upiec (pieczemy w folii aluminiowej około 60 minut) lub ugotować (do miękkości, czyli jakieś 1,5-2 godziny). Upieczone będą nieco słodsze.

Z podanych składników wychodzą 2 porcje.

Carpaccio z buraków ze świeżym szpinakiem i awokado
Składniki

4 ugotowane lub upieczone buraki
2 duże garście liści szpinaku
1 awokado
2 łyżki pestek slonecznika
2 łyżeczki bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól do smaku

Wykonanie

1. Buraki obieram i kroję w jak najcieńsze plasterki.
2. Awokado obieram i kroję w kostkę.
3. Przygotowuję sos: miksuję oliwę, ocet, miód i musztardę z dodatkiem bazylii i odrobiny soli.
4. Na środku talerza układam liście szpinaku a wokół plasterki buraków. Polewam sosem. Na szpinaku układam kosteczki awokado. Posypuję wszystko słonecznikiem i bazylią. Można dodać także świeżo zmielony pieprz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz