27 lutego 2014

Jajka faszerowane z pieczarkami

Jajka faszerowane były kiedyś obowiązkową pozycją na każdej "domówce" - mogły ustąpić miejsca tylko jajkom w sosie tatarskim. Stały dumnie tuż obok śledzi w śmietanie i sałatki jarzynowej. Dumnie, ale krótko, bo jajka miały tę właściwość, że znikały w try miga. Potem czasy się zmieniły. Przyszła moda na koreczki, sałatki greckie, tartaletki i inne cudeńka. Ostatnio jednak widzę, że jajka wracają do łask - pojawiają się na stołach w najróżniejszych, mniej lub bardziej tradycyjnych wydaniach. Oto moja propozycja.


Jajka faszerowane z pieczarkami
Składniki

10 jajek
10-12 małych pieczarek
1 cebula
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy do smażenia
papryka słodka, pieprz ziołowy (i ewentualnie sól) do smaku

Wykonanie

1. Jajka gotuję na twardo, obieram, przekrawam na pół i wyciągam żółtka.
2. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę i podsmażam na złoto na oleju. Pod koniec smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Pieczarki trę na tarce o grubych oczkach i dodaję do usmażonej cebuli. Duszę na małym ogniu bez przykrycia aż do odparowania wody z pieczarek. W międzyczasie dodaję sos sojowy i przyprawy.
4. Po wystudzeniu pieczarek mieszam je z żółtkami i z majonezem. Nadziewam jajka.
5. Dekoruję pietruszką, różowym pieprzem, szafranem, kurkumą i czymkolwiek jeszcze, co mam pod ręką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz