Jajka faszerowane z pieczarkami |
10 jajek
10-12 małych pieczarek
1 cebula
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy do smażenia
papryka słodka, pieprz ziołowy (i ewentualnie sól) do smaku
Wykonanie
1. Jajka gotuję na twardo, obieram, przekrawam na pół i wyciągam żółtka.
2. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę i podsmażam na złoto na oleju. Pod koniec smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Pieczarki trę na tarce o grubych oczkach i dodaję do usmażonej cebuli. Duszę na małym ogniu bez przykrycia aż do odparowania wody z pieczarek. W międzyczasie dodaję sos sojowy i przyprawy.
4. Po wystudzeniu pieczarek mieszam je z żółtkami i z majonezem. Nadziewam jajka.
5. Dekoruję pietruszką, różowym pieprzem, szafranem, kurkumą i czymkolwiek jeszcze, co mam pod ręką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz