20 lutego 2014

Jabłko pieczone z mascarpone, miodem i migdałami

Dziś dla odmiany coś na słodko. Jak zwykle nieskomplikowane i jak zwykle na dzień lenia, bo przygotowanie razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20-25 minut. Pachnie cudnie, smakuje jeszcze lepiej :)


Jabłko pieczone z mascarpone, miodem i migdałami
Składniki

twarde jabłka (ile kto chce)
cynamon

+ na każdą połówkę jabłka:
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka mascarpone
5 migdałów

Wykonanie

1. Jabłka przekrawam na pół i delikatnie wydrążam. Nie trzeba usuwać dużo miąższu, wszak to mają być pieczone jabłka, a nie jabłka faszerowane :)
2. Migdały siekam (albo robot sieka - zależy, ile jest porcji) i mieszam dokładnie z miodem, mascarpone i cynamonem (ile kto lubi).
3. Nakładam masę do każdej połówki jabłka i piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem przyprószam jeszcze cynamonem.

A w głowie mi się nie chce przestać śpiewać...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz