22 lutego 2014

Zupa z ciecierzycy i soczewicy

Zupa z ciecierzycy i soczewicy czyli ciekawa odmiana dla bardziej popularnych w Polsce zup ze strączków - grochowej i fasolowej. Mocno strączkowa, lekko pomidorowa, sycąca i rozgrzewająca, obfitująca w białko, wapń i wiele innych skarbów. Można ją przygotować w wersji wegańskiej lub w wersji wegetariańskiej, tj. z dodatkiem jogurtu. Na zdjęciu widać obie wersje.

Z podanych składników wychodzi sześć konkretnych porcji :)

Zupa z ciecierzycy i soczewicy
Składniki

150 g suchej ciecierzycy
150 g czerwonej soczewicy
włoszczyzna (lub: 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwierć małego selera, kawałek pora i kawałek kapusty włoskiej)
4 łyżki amarantusa lub 3 łyżki kaszy jaglanej
1 puszka pomidorów krojonych
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka marmite'a albo 1 łyżka ciemnego sosu sojowego(bezglutenowego)
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku lub kuminu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól do smaku

Wykonanie

1. Ciecierzycę moczę (najlepiej całą noc), po czym płuczę, zalewam świeżą wodą (około 2 litrów) i gotuję na małym ogniu pod przykryciem.
2. Po 20 minutach dodaję pokrojoną w półplasterki marchewkę i pietruszkę, pokrojony w drobną kostkę seler, amarantus lub kaszę jaglaną i soczewicę. Mieszam i dalej gotuję na małym ogniu pod przykryciem.
3. Po kolejnych 15 minutach dodaję pokrojoną w cienkie paseczki kapustę i pora, pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotuję wszystko razem jeszcze przez kwadrans.
4. Podaję zupę z jogurtem naturalnym lub bez, posypaną odrobiną majeranku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz