24 lutego 2014

Sałatka z tortellini i cukinią

Dziś pomysł na szybką, treściwą sałatkę o delikatnym smaku. To jeden z rzadkich przypadków, kiedy do przygotowania jakiejś potrawy użyłam majonezu. Pewnie można spróbować go zastąpić gęstym jogurtem, choć smak będzie jednak nieco inny. Ewentualnie można też użyć oliwy z oliwek - każdemu wedle potrzeb i gustu.


Sałatka z tortellini i cukinią
Składniki

400 g tortellini z grzybami
2 cukinie (raczej małe)
1 puszka groszku konserwowego
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1. Tortellini gotuję, hartuję zimną wodą i zostawiam do wystudzenia.
2. Cukinię kroję w plasterki, podsmażam przez chwilę na rozgrzanym oleju, a potem duszę około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Cukinia ma tylko lekko zmięknąć - będzie wtedy słodka i soczysta, ale nadal chrupiąca.
3. Po wystudzeniu cukinii mieszam ją z tortellini, groszkiem i pozostałymi składnikami. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz