W tym roku lekko unowocześniłam (uprozdrowotniłam?) przepis i zrobiłam kluski z pełnoziarnistej mąki.
Kluski z makiem |
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej i 3/4 szklanki mąki razowej (lub w wersji bezglutenowej: 1 1/2 szklanki mąki gryczanej)
mąka do posypywania stolnicy
3 jajka
600 g masy makowej (w wersji bezglutenowej oczywiście bez mąki pszennej)
bakalie do dekoracji
Wykonanie
1. Z mąki i jajek wyrabiam zwarte ciasto. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody, ale ostrożnie - ciasto nie może kleić się do rąk.
2. Ciasto rozwałkowuję do grubości około 2 mm (podsypuję mąką, gdyby kleiło się do wałka) i kroję na kwadraciki o boku mniej więcej 2 cm. Zostawiam na co najmniej pół godziny do przeschnięcia.
3. Wrzucam kluski do osolonego wrzątku i gotuję 15-20 minut od wypłynięcia (wszystko zależy od grubości ciasta; warto pamiętać, że czas gotowania klusek ze zwykłej mąki pszennej będzie zasadniczo krótszy).
4. Odcedzam kluski i hartuję zimną wodą.
5. Po przestudzeniu mieszam kluski z masą makową. Opcjonalnie można dodać nieco miodu (chociaż zwykle masa jest na tyle słodka, że nie ma takiej potrzeby) i ulubione bakalie.
6. Przekładam do miseczek i dekoruję bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz