Sałatka z liści szpinaku z suszonymi figami |
400 g świeżych liści szpinaku
300 g pomidorków koktajlowych
100 g suszonych pomidorów
7-8 suszonych fig
2 łyżki słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
sól do smaku
Wykonanie
1. Szpinak myję, odsączam i przekładam do miski.
2. Pomidorki koktajlowe kroję na pół, pomidory suszone w cienkie paski a figi w cienkie plasterki (ucinając ogonki). Dodaję do szpinaku.
3. Oliwę mieszam w miseczce z sokiem z cytryny, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią i solą.
4. Mieszam szpinak z warzywami, słonecznikiem i sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz