10 grudnia 2013

Wegetariańska fasolka po bretońsku

Dziś fasola z soją, czyli strączki z dodatkiem strączków. Znaczy się wegetariańska fasolka po bretońsku.

Z góry zaznaczam, że o przygotowaniu tej potrawy najlepiej zacząć myśleć dzień wcześniej, bo fasolę trzeba namoczyć. Chyba, że ktoś chce zupełnie iść na łatwiznę i użyć fasoli z puszki, ale to już nie ten sam efekt ;).


Wegetariańska fasolka po bretońsku
Składniki

1 szklanka suchej białej fasoli (najlepiej Pięknego Jasia, chociaż ja użyłam drobniejszej fasoli perłowej)
80 g kostki sojowej lub 10 kotletów sojowych
1 kostka rosołowa warzywna
1 duża cebula
800 g pomidorów krojonych w puszce
1 łyżka oleju
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka cukru
3-4 listki laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1. Fasolę namaczam w dużej ilości wody (nie wystarczy jej ledwie przykryć wodą, bo objętość ziaren będzie się systematycznie zwiększać). Jeśli to Piękny Jaś, najlepiej zostawić go na całą noc. Fasolę perłową wystarczy moczyć 6-7 godzin. Jeśli jakieś ziarenka utrzymują się na powierzchni wody, to trzeba je wyrzucić. Następnie płuczę fasolę, zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości - w przypadku Pięknego Jasia potrzeba na to 60-80 minut a fasola perłowa będzie gotowa po około 45-60 minutach.
2. Kostkę warzywną rozpuszczam w 1l wrzącej wody i zalewam nią kostkę lub kotlety sojowe. Zostawiam na 15 minut, po czym odlewam bulion. Jeśli używam kotletów, to po zmięknięciu kroję je w kostkę.
3. Drobno kroję cebulę i podsmażam na złoto na oleju.
4. Łączę fasolę, soję i usmażoną cebulę. Dodaję pomidory, cukier i przyprawy. Gotuję na małym ogniu przez około 15 minut od zagotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz