Pasztet dobrze jest zacząć przygotowywać dzień wcześniej, bo zanim będzie można dodać jajka do masy selerowej, musi ona całkowicie wystygnąć.
Pasztet z selera z migdałami |
2 duże selery korzeniowe
1 cebula
50 g masła
2 ząbki czosnku
100 g bułki tartej
3 jajka
2 łyżki siemienia lnianego
100 g płatków migdałowych (plus 4 łyżki płatków do posypania z wierzchu)
1 warzywna kostka rosołowa
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki kurkumy
sól do smaku
Wykonanie
1. Seler obieram, ścieram na tarce o drobnych oczkach (znaczy się robot ściera). Przekładam do garnka.
2. Rozpuszczam kostkę warzywną w 400 ml wrzącej wody i zalewam roztworem seler. Gotuję wszystko na małym ogniu.
3. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na złoto na maśle. Pod koniec dodaję pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Usmażoną cebulę dodaję do selera i gotuję wszystko na małym ogniu aż seler całkowicie zmięknie (około 60 minut).
4. Po całkowitym wystudzeniu masy selerowo-cebulowej, dodaję do niej jajka, bułkę tartą, siemię lniane, przyprawy i migdały. Dokładnie wszystko mieszam i przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
5. Piekę około 1,5 godziny - najpierw w temperaturze 180 stopni, a po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 150 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz