23 grudnia 2013

Marchewka glazurowana z kolendrą

Marchewkę na ciepło się u nas jada, ale najczęściej w jednej postaci: pokrojoną w kostkę, ugotowaną na miękko i wraz z zielonym groszkiem zanurzoną w mącznej kąpieli. Tym razem pomysł na marchewkę nieco inaczej - również ciepłą, ale przy tym chrupiącą i pachnącą przyprawami.

Danie urzekające w swojej prostocie.


Marchewka glazurowana z kolendrą
Składniki

4 marchewki
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1 łyżka tymianku
1/2 łyżki kolendry

Wykonanie

1. Obraną marchewkę kroję w plasterki i blanszuję (zanurzam na 4-5 minut we wrzątku, po czym przelewam lodowatą wodą). Dzięki temu zostanie chrupiąca i intensywnie pomarańczowa.
2. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję miód i mieszam. Kiedy mieszanka się rozgrzeje, wrzucam marchewkę. Dodaję tymianek i kolendrę i smażę 8-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz