Niestety tym razem nie jest to przepis z gatunku przesadnie dietetycznych. Ale za to grzechu wart :)
Białe warzywa w cieście |
1 kalafior
1 seler
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
4 łyżki oleju
sól do smaku
Wykonanie
1. Kalafior kroję na małe różyczki (3-4) cm.
2. Seler obieram i kroję na półplasterki o grubości około 1 cm.
3. Warzywa zalewam wrzątkiem, dodaję cukier i gotuję 4-5 minut. Odstawiam do ostygnięcia.
4. Dokładnie mieszam mąkę, mleko, jajka, olej, sezam i przyprawy. W tak powstałym cieście dokładnie obtaczam warzywa.
5. Takie ciasto jest za rzadkie na pieczenie, więc smażę warzywa na patelni ceramicznej lub teflonowej bez dodatkowego oleju. Na zwykłej patelni może się nie obejść bez zanurzenia warzyw w rozgrzanym tłuszczu. W takim wypadku polecam odłożyć usmażone warzywa na chwilę na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz