Soczewicę najlepiej ugotować dzień wcześniej, żeby całkowicie wystygła przed dodaniem pozostałych składników.
Pasztet z soczewicy |
400 g suchej brązowej soczewicy
6 jajek
2 łyżki siemienia lnianego
1 cebula
2 marchewki
12-15 pomidorów suszonych w oleju
1/2 szklanki słonecznika
pęczek natki pietruszki
1 łyżka łagodnej papryki
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz do smaku
sezam i słonecznik do posypania z wierzchu
Wykonanie
1. Soczewicę gotuję według przepisu na opakowaniu (jest o tyle przyjazna użytkownikowi, że nie trzeba jej namaczać). Po wystudzeniu mielę ją w blenderze.
2. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na złoto na rozgrzanym oleju. Dodaję do niej startą na drobnej tarce marchewkę i duszę kilka minut. Zostawiam do wystudzenia.
3. Pomidory odsączam z oleju i kroję w cienkie paseczki a pietruszkę drobno siekam.
4. Do zmielonej soczewicy dodaję cebulę z marchewką, pomidory, pietruszkę i wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie mieszam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję z wierzchu sezamem i słonecznikiem.
5. Piekę 50 minut w temperaturze 175 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz