Skoro już skończył się sezon na dynię, na pierwsze miejsce w rankingu ulubionych warzyw awansowały buraczki (chociaż tak naprawdę nigdy nie były poza podium). To jedno z tych warzyw, które uwielbiam w każdej postaci - na zimno, na ciepło, pieczone, gotowane, duszone, w zupie, w sałatce, jak tylko. Dziś w wydaniu tradycyjnym.
Buraczki zasmażane |
8 średnich buraków
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
świeżo zmielony pieprz do smaku
opcjonalnie szczypta soli
Wykonanie
1. Buraczki gotuję w mundurkach do miękkości.
2. Po ugotowaniu obieram i ścieram na grubej tarce.
3. Starte buraczki wrzucam na patelnię na rozgrzany olej, dodaję pieprz i chwilę podsmażam.
4. Mąkę zalewam 100 ml wody i dokładnie mieszam, żeby nie powstały kluski. Następnie wlewam do buraczków i mieszam.
5. Gotuję jeszcze około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz