16 grudnia 2013

Kolorowe warzywa duszone z kiełkami

Tym razem propozycja na ożywienie zimowego stołu. Jeśli chodzi o przyprawy, to w tym daniu w głównej roli występuje upolowana na wrocławskim jarmarku świątecznym zielona czubryca. Jest to mieszanka ziół pochodząca z kuchni bułgarskiej. W jej skład wchodzi przede wszystkim cząber, a oprócz tego nać pietruszki, czosnek, suszona cebula, tymianek, imbir i kozieradka (niektórzy dorzucają jeszcze glutaminian sodu, ale tego nie chcemy, prawda?). Połączenie aromatu tych ziół i smaku papryki nadało opisywanemu tu daniu lekko egzotyczny smak.


Kolorowe warzywa duszone z kiełkami
Składniki

3 papryki (czerwona, żółta i pomarańczowa)
8-9 niewielkich pieczarek
300 g liści szpinaku
200 g kiełków stir fry (ważne, żeby miały w składzie kiełki ciecierzycy)
2 łyżki pestek dyni
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 płaska łyżka czubrycy
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól do smaku

Wykonanie

1. Przygotowuję warzywa: paprykę kroję w kostkę, a pieczarki na ćwiartki.
2. Rozgrzewam olej na patelni. Wrzucam pestki dyni, żeby je delikatnie podprażyć. Dzięki temu będą bardziej chrupiące, a ich smak bardziej intensywny.
3. Czosnek obieram, kroję na cienkie plasterki i dorzucam do pestek dyni. Smażę jeszcze kilkadziesiąt sekund.
4. Dorzucam na patelnię paprykę, pieczarki i kiełki (na marginesie, to musi być duża patelnia - ewentualnie garnek). Dodaję zioła, pieprz i sól. Mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut (żeby warzywa się nie rozciapciały - krótko duszone będą chrupiące i intensywnie kolorowe).
5. Na koniec dodaję liście szpinaku. Duszę jeszcze 2-3 minuty, po czym ściągam z ognia. Liście powinny być raczej sparzone, niż całkowicie miękkie.
6. Podaję na przykład z makaronem ryżowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz