6 stycznia 2014

Tartaletki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Kolejny przepis na potrawę z kategorii "finger food" - tym razem zainspirowany daniem, które jadłam u Siostry, tyle tylko, że w wersji nieco zmodyfikowanej. Krótko mówiąc, jest to przekąska, którą można przygotować, kiedy ktoś dzwoni, że za godzinkę wpadnie z wizytą, a my nie mamy czym go poczęstować.

Tartaletki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Składniki


1 arkusz ciasta francuskiego
500 gramów małych pieczarek
250 ml bulionu grzybowego (z kostki)
2 łyżki jogurtu
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju. Po chwili dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i duszę około 5 minut.
2. Dodaję przyprawy i zalewam bulionem grzybowym. Dodaję jogurt i doprowadzam do wrzenia.
3. Mąkę podsmażam na maśle i zagęszczam nią farsz pieczarkowy.
4. Ciasto francuskie kroję na kwadraty o boku około 7 cm i układam na papierze do pieczenia w 3-4 centymetrowych odstępach, ponieważ podczas pieczenia ciasto będzie rosło i tartaletki mogą się posklejać.
5. Na środek każdego kwadratu nakładam łyżkę farszu.
6. Piekę do zarumienienia ciasta (15-20 minut) w temperaturze 200 stopni.

Przed zapieczeniem można dodatkowo posypać tartaletki twardym serem żółtym, np. płatkami parmezanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz