Tartaletki z ciasta francuskiego z pieczarkami |
1 arkusz ciasta francuskiego
500 gramów małych pieczarek
250 ml bulionu grzybowego (z kostki)
2 łyżki jogurtu
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
1. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju. Po chwili dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i duszę około 5 minut.
2. Dodaję przyprawy i zalewam bulionem grzybowym. Dodaję jogurt i doprowadzam do wrzenia.
3. Mąkę podsmażam na maśle i zagęszczam nią farsz pieczarkowy.
4. Ciasto francuskie kroję na kwadraty o boku około 7 cm i układam na papierze do pieczenia w 3-4 centymetrowych odstępach, ponieważ podczas pieczenia ciasto będzie rosło i tartaletki mogą się posklejać.
5. Na środek każdego kwadratu nakładam łyżkę farszu.
6. Piekę do zarumienienia ciasta (15-20 minut) w temperaturze 200 stopni.
Przed zapieczeniem można dodatkowo posypać tartaletki twardym serem żółtym, np. płatkami parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz