Farsz, którym nadziewałam ciasto można też przygotować na bazie mascarpone. Do ciasta się wtedy średnio nada, ale znalazłam dla niego inne zastosowanie, o czym napiszę niebawem.
Orzechowa ricotta z suszonymi pomidorami w cieście francuskim |
Składniki
1 arkusz ciasta francuskiego
200 g ricotty
100 g suszonych pomidorów w oliwie
garść łuskanych orzechów włoskich
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól do smaku
Wykonanie
1. Odsączam nadmiar oliwy z pomidorów za pomocą ręczników papierowych.
2. Dość drobno kroję pomidory i siekam orzechy. Dodaję do ricotty wraz z bazylią i mieszam dokładnie.
3. Ciasto kroję w prostokąty (mniej więcej 5x10 cm). Na każdy prostokąt nakładam łyżeczkę farszu.
4. Sklejam bułeczki, pilnując tego, żeby cały czas mieć idealnie suche dłonie. Z wierzchu robię nacięcia, żeby nadmiar wody miał którędy wyparować.
5. Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni. Zostawiam do wystygnięcia na papierze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz