Zapiekana cykoria |
2 cykorie sałatowe
2 małe jabłka
4 pomidorki koktajlowe
100 ml mleka kokosowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki twardego sera tartego
sól do smaku
Wykonanie
1. Cykorię myje, osuszam, przecinam na pół i wycinam głąby. Układam w naczyniu żaroodpornym.
2. Jabłka obieram i kroję na kawałki a pomidorki koktajlowe kroję na ćwiartki i obkładam nimi cykorię.
3. Mleko kokosowe, olej i wiórki kokosowe miksuję razem w blenderze z dodatkiem około 50 ml wody. Dodaję tymianek i sól i gotową mieszanką zalewam cykorię. Z wierzchu posypuję serem.
4. Zapiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni - to akurat tyle, żeby cykoria już nie była surowa, ale jeszcze była chrupiąca.
Wbrew pozorom danie jest dosyć sycące. 1 cykoria na osobę + lekka sałatka = gotowy obiad ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz