6 stycznia 2014

Dhal kokosowy z batatem zapiekany w papryce

Strączków nigdy za dużo - dla zdrowia, dla urody i dla smaku. Oto więc kolejne spotkanie z soczewicą. Tym razem w lekko słodkim i mocno sycącym wydaniu.


Dhal kokosowy z batatem zapiekany w papryce
Składniki

2 papryki czerwone o regularnym kształcie
250 g soczewicy czerwonej
1 marchewka
1 duży batat
100 g wiórków kokosowych
100 ml jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej: sok z połowy cytryny + dwie łyżki mleka kokosowego)
1 łyżka curry
2 łyżeczki garam masali
po 1 łyżeczce tikka masali, pieprzu ziołowego, mielonego kuminu i kolendry
1 łyżka oleju
sól do smaku

Wykonanie

1. Batata i marchewkę obieram, kroję w dość duże kawałki (około 3 cm) i gotuję do miękkości (około 20 minut) i odcedzam.
2. Soczewicę płuczę, zalewam wodą (powinno jej być około 2 cm więcej, niż soczewicy) i gotuję do miękkości (około 15 minut), po czym dodaję ugotowany batat i marchewkę.
3. Przyprawy podsmażam na patelni przez 2-3 minuty. Dodaję wiórki kokosowe i smażę jeszcze przez chwilę. Dodaję do soczewicy.
4. Dodaję jogurt lub sok z cytryny i mleko kokosowe, mieszam i gotuję razem 5 minut.
5. Paprykę przekrawam na pół. Wycinam gniazda nasienne. Wypełniam każdą z połówek farszem z soczewicy i piekę 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz