20 stycznia 2014

Roladki cukiniowe z suszonymi pomidorami

Roladki z tego przepisu to taki efektowny drobiazg. Można go podać jako przystawkę (na ciepło lub na zimno) albo jako przekąskę na jeden kęs (znaczy się "finger food"). W wersji przystawkowej można zrezygnować ze spinania roladek wykałaczkami - nie będą się rozwijać. Jeśli jednak będą podawane jako przekąska, wykałaczki mogą o tyle ułatwić sprawę, że nie będą potrzebne sztućce.


Roladki cukiniowe z suszonymi pomidorami
Składniki (na 8 roladek)

1 mała cukinia
8 suszonych pomidorów w oliwie
słoiczek kaparów
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
ocet balsamiczny
sól do smaku

Wykonanie

1. Cukinię myję i kroję wzdłuż w cienkie plasterki (można to zrobić obieraczką do warzyw albo ostrym nożem).
2. Układam plasterki cukinii na papierze do pieczenia, posypuję bazylią i papryką, lekko solę i piekę przez 5 minut w temperaturze 180 stopni. Cukinia jest dzięki temu elastyczna, ale nadal chrupiąca.
3. Pomidory układam na ręcznikach papierowych, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
4. Wyciągam cukinię z piekarnika i spryskuję niewielką ilością octu balsamicznego. Na każdym plasterku układam po jednym suszonym pomidorze i po 3-4 kapary.
5. Zawijam roladki. Jeśli planuję je podać jako zimną przekąskę, spinam je wykałaczkami; jeśli jako przystawkę na ciepło, wkładam je jeszcze na 2-3 minuty do rozgrzanego piekarnika, żeby je podgrzać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz