Makaron z sosem grzybowym z pesto |
400 g makaronu (ja miałam z dodatkiem lubczyku, ale nie jest to wymóg bezwzględny)
25 g suszonych grzybów leśnych
1 cebula
2 łyżki śmietany lub jogurtu typu greckiego
1 łyżka mąki
2 łyżeczki pesto
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki czubrycy lub innej mieszanki ziół
1/2 l bulionu warzywnego
2 łyżki tartego sera typu parmezan
pęczek pietruszki
olej do smażenia
sól do smaku
Wykonanie
1. Grzyby kruszę na drobne kawałeczki, zalewam gorącym bulionem i gotuję na małym ogniu około 30 minut.
2. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na złoto na oleju. W międzyczasie gotuję makaron al dente.
3. Dodaję do cebuli grzyby, jeszcze przez chwilę podsmażam, a potem zalewam bulionem, w którym grzyby się gotowały. Dodaję przyprawy i duszę wszystko razem.
4. W kubeczku dokładnie mieszam śmietanę (jogurt) i mąkę z odrobiną wody. Powoli dodaję do sosu grzybowego, cały czas mieszając do momentu zagotowania. Dodaję pesto i duszę wszystko razem jeszcze 2-3 minuty.
5. Dodaję sos do ugotowanego makaronu i dokładnie mieszam.
6. Podaję posypane odrobiną sera tartego i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz