23 stycznia 2014

Makaron z sosem grzybowym z pesto

W okresie wytężonej pracy jedną z najmilszych rzeczy, jakie można sobie wyobrazić, jest powrót do domu, w którym pachnie obiadem. Przygotowanym przez kogoś innego rzecz jasna. I nie to, że już zjedzonym i że pozostał po nim tylko ten zapach, ale że właśnie za chwilę się razem do tego obiadu zasiądzie. Taki właśnie powrót do domu zafundował mi niedawno mój M.


Makaron z sosem grzybowym z pesto
Składniki (na 4 porcje)

400 g makaronu (ja miałam z dodatkiem lubczyku, ale nie jest to wymóg bezwzględny)
25 g suszonych grzybów leśnych
1 cebula
2 łyżki śmietany lub jogurtu typu greckiego
1 łyżka mąki
2 łyżeczki pesto
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki czubrycy lub innej mieszanki ziół
1/2 l bulionu warzywnego
2 łyżki tartego sera typu parmezan
pęczek pietruszki
olej do smażenia
sól do smaku

Wykonanie

1. Grzyby kruszę na drobne kawałeczki, zalewam gorącym bulionem i gotuję na małym ogniu około 30 minut.
2. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na złoto na oleju. W międzyczasie gotuję makaron al dente.
3. Dodaję do cebuli grzyby, jeszcze przez chwilę podsmażam, a potem zalewam bulionem, w którym grzyby się gotowały. Dodaję przyprawy i duszę wszystko razem.
4. W kubeczku dokładnie mieszam śmietanę (jogurt) i mąkę z odrobiną wody. Powoli dodaję do sosu grzybowego, cały czas mieszając do momentu zagotowania. Dodaję pesto i duszę wszystko razem jeszcze 2-3 minuty.
5. Dodaję sos do ugotowanego makaronu i dokładnie mieszam.
6. Podaję posypane odrobiną sera tartego i posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz