Ciastka ze śliwkami i lazurem |
(na 10 ciastek)
10 kółek wyciętych z surowego ciasta przygotowanego według któregoś z poniższych przepisów:
Z mąki pszennej: ciasto na tartę
Bezglutenowe: bezglutenowe ciasto na tartę
4 śliwki (węgierki lub japońskie)
5 orzechów włoskich
70 g sera lazur błękitny
sól do smaku
Wykonanie
1. Każdą śliwkę kroję na 6 kawałków.
2. Rozdrabniam ser.
3. Układam na wyciętych ciastkach cząstki śliwek (2-3 cząstki na ciastko), tak aby tworzyły "koszyczek" na ser. Dzięki temu nie będzie się on zanadto rozlewał podczas pieczenia.
4. Do środka każdego "koszyczka" wsypuję pokruszony ser. Na wierzch kładę ćwiartki orzechów. Delikatnie solę.
5. Piekę 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz