Sos fenkułowo-musztardowy |
1 fenkuł (biała część)
2 łyżki oleju kokosowego lub masła
1 płaska łyżka mąki
2 łyżki musztardy sarepskiej
1/2 litra mleka
200 ml wody
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
1. Fenkuł myję i kroję w paseczki. Wrzucam na rozgrzany olej kokosowy i podsmażam aż zmięknie i delikatnie się przyrumieni.
2. Wlewam do kubka 100 ml mleka i dokładnie mieszam je z mąką, żeby nie było kluseczek. Wlewam do fenkułu i dokładnie mieszam.
3. Dodaję resztę mleka i wodę i podgrzewam na małym ogniu do zagotowania, często mieszając.
4. Dodaję musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Gotuję jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz