9 listopada 2013

Bataty pieczone

Z batatem zaprzyjaźniłam się stosunkowo niedawno, ale czuję, że będzie to przyjaźń na lata. To bajecznie słodkie warzywo pojawia się na moim stole w różnych postaciach. Najprostszą z możliwych przedstawiam poniżej.


Pieczone bataty
Składniki

4 bataty
1 łyżeczka rozmarynu lub tymianku
Opcjonalnie odrobina oleju

Wykonanie

1. Bataty myję (nie obieram) i kroję na plastry o grubości około 1 cm.
2. Układam na papierze do pieczenia i posypuję ziołami (można też skropić olejem, ale ja tego nie robię; moim zdaniem soczysty batat świetnie sobie radzi i bez tego).
3. Piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Bataty można podawać na przykład z sosem fenkułowo-musztardowym (przepis tutaj: http://simplyvege.blogspot.com/2013/11/sos-fenkuowo-musztardowy.html)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz