Sałatka z roszponki z awokado i z gruszką |
Składniki
300 g roszponki
2 pomidory
1,5 awokado
1/2 ogórka szklarniowego albo 1 duży ogórek gruntowy
1 duża średnio dojrzała gruszka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka mięty (suszonej albo lepiej - świeżych posiekanych liści)
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
1. Roszponkę myję i zostawiam do wyschnięcia.
2. Ogórek, pomidory i awokado kroję w półplasterki (ogórek bez obierania, pomidory jak kto lubi - ja osobiście nie obieram).
3. Gruszkę kroję w kostkę.
4. Dodaję gruszkę i warzywa do roszponki.
5. Mieszam oliwę, ocet, miętę, cukier, sól i pieprz z dodatkiem 2 łyżek wody. Dodaję do warzyw i dokładnie mieszam.
Podaję jako dodatek do dania głównego albo z gorącą bagietką czosnkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz