30 czerwca 2014

Bakłażan zapiekany z pomidorem, pesto i mozzarellą

Dziś pomysł na błyskawiczny przysmak - zapiekane plastry bakłażana z pomidorami i mozzarellą z dodatkiem pesto. Można je przygotować na mniej lub bardziej ostro - ja nie dodawałam ostrych przypraw w ogóle, ale nie widzę przeciwwskazań, żeby posypać bakłażan przed pieczeniem na przykład świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Miłośników bakłażana nie trzeba będzie do tego dania przekonywać - przetestowane na dużych i trochę mniejszych :). Nie-miłośnicy mają szansę zamienić się w miłośników :)
Bakłażan zapiekany z pomidorem, pesto i mozzarellą
Składniki

1 bakłażan
2 duże pomidory
duża kula mozzarelli (250 g) lub 2 małe
pesto

Wykonanie

1. Bakłażan kroję w plastry o grubości około 1 cm i rozkładam na dnie naczynia żaroodpornego lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
2. Na każdym plastrze bakłażana układam gruby plasterek pomidora.
3. Smaruję pomidory pesto i układam na nich plastry mozzarelli.
4. Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz