2 czerwca 2014

Sałatka z truskawek i rukoli z ogórkiem

Sezon na truskawki w pełni i można je pałaszować na setki sposobów. Rzadko jednak sięgamy po truskawki w wersji wytrawnej, a właśnie taką chciałam dziś zaproponować. Dla mniej konserwatywnych kulinarnie Gości Simply Vege :).

Sałatka z truskawek i rukoli z ogórkiem
Składniki

100 g rukoli
1 szklanka truskawek
1/3 ogórka szklarniowego lub 1 średni ogórek gruntowy
2 łyżki ziaren słonecznika
kilka połówek orzechów włoskich
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
świeżo mielony pieprz

Wykonanie

1. Rukolę myję i zostawiam do obeschnięcia.
2. Ogórek myję i kroję w półplasterki. Układam na rukoli.
3. Truskawki myję, szypułkuję, kroję w ćwiartki i również układam na rukoli.
4. Posypuję wszystko pestkami słonecznika.
5. Robię sos z octu, miodu i oliwy. W miarę równomiernie polewam nim sałatkę.
6. Delikatnie mieszam wszystko dłońmi - sałatka nie musi być dokładnie pomieszana; chodzi o to, żeby nieco rozprowadzić sos.
7. Na wierzchu układam orzechy włoskie i od razu podaję.

2 komentarze:

  1. zrobiłam z roszponką - pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :)

      Roszponka to też świetny pomysł - dzięki niej na pewno sałatka jest bardziej truskawkowa niż przy ostrzejszej jednak rukoli. Alternatywą może być jeszcze młody szpinak :)

      Usuń