18 czerwca 2014

Sałatka z arbuzem, awokado i oliwkami

Sałatek, jak wiadomo, nigdy dość - szczególnie latem. Wiem skądinąd, że część z Was to zwolennicy połączeń owocowo-warzywnych. Mam nadzieję, że dzisiejsza propozycja do czegoś Was zainspiruje.

Do sałatki z tego przepisu nie dodałam ani grama jakiejkolwiek przyprawy. Słony smak zawdzięcza oliwkom, słodki arbuzowi i kukurydzy, kwaśny i umami pomidorom (trochę też oliwkom), ostry rzodkiewce. Gorzkiego akurat w tym wypadku nie chcemy :). Jest też wystarczająco dużo tłuszczu (awokado, oliwki, słonecznik), żeby można było zrezygnować z dodawania oliwy. Do tego arbuz i pomidory są na tyle soczyste, że sos robi się sam. Wystarczy pokroić, wymieszać i gotowe :)

Sałatka z arbuzem, awokado i oliwkami

Składniki (na 4 porcje)

4 trójkąty arbuza (mój był żółty)
2 pomidory
1 awokado
8 rzodkiewek
1/2 szklanki zielonych oliwek
1/3 puszki kukurydzy
4 łyżki słonecznika
koperek do dekoracji

Wykonanie

1. Arbuz, pomidory i awokado kroję w kostkę a rzodkiewkę w półplasterki. Oliwki przekrawam na pół.
2. Mieszam wszystkie składniki, dekoruję koperkiem i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz