9 kwietnia 2014

Pieczarkowe pizzetki

Oto kolejne rozwiązanie z cyklu finger food. Z doświadczenia wiem, że nie da się tego zrobić za dużo. Zostanie na stole wszystko inne, a pizzetki znikną. Można je podawać na ciepło (wtedy znikają jeszcze szybciej) i na zimno. Oczywiście można też dowolnie modyfikować listę dodatków do ciasta - bo to raczej "pomysł na" niż przepis sensu stricto. Tak czy owak, polecam - na imprezę, na spotkanie, a może nawet na szybki obiad?... ;).

Pieczatkowe pizzetki
Składniki

spód do pizzy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki oregano
1 ząbek czosnku
1 cebula
200 g pieczarek
6 łyżek sera tartego
odrobina świeżo mielonego pieprzu

Wykonanie

1. Pieczarki trę na tarce o grubych oczkach a cebulę kroje w ćwierćtalarki.
2. Przygotowuję sos: mieszam koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek, 1/4 łyżki oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję świeżo mielony pieprz.
3. Ciasto kroję w kwadraty o boku około 7 cm. Każdy kwadrat smaruję sosem, brzegi zostawiam nieposmarowane.
4. Na każdy kwadrat nakładam mniej więcej łyżeczkę tartych pieczarek i kilka pasków cebuli. Posypuję wszystko resztą oregano i odrobiną pieprzu (można też lekko posolić do smaku). Z wierzchu posypuję tartym serem.
5. Piekę 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz