24 kwietnia 2014

Cykoria z czarną rzepą i wędzonym serem w sosie miodowym

Cykoria jest ulubienicą Francuzów (i nie tylko). U nas jest jednak ciągle nieco niedoceniana (chyba że jako alternatywa dla kawy). Może czas to zmienić? Zalet ma wiele - zwiększa odporność, poprawia przemianę materii, dobrze robi włosom i paznokciom, długo by wymieniać. No i ten smak. Rzadko wykorzystujemy w kuchni smak gorzki (to chyba jeden z tak zwanych "dorosłych" smaków, do których trzeba dojrzeć - tak jak do smaku oliwek czy kaparów), który niewątpliwie zasługuje na to, żeby dać mu szansę. Goryczkę cykorii można stonować miodem, słodko-kwaśnym jabłkiem i słonym wędzonym serem, tak jak w tym przepisie.


Cykoria z rzepą i wędzonym serem w sosie miodowym
Składniki

4 białe cykorie
1 duża czarna rzepa
2 kwaśne jabłka
3 małe serki typu oscypek
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
sól do smaku

Wykonanie

1. Rzepę obieram i kroję w słupki. Wrzucam na rozgrzany na dużej patelni olej i podsmażam około 10 minut.
2. Cykorie przekrawam wzdłuż na pół. Wycinam z nich głąby. Odsuwam rzepę na brzegi patelni a na środku układam cykorie (środkami w dół).
3. Jabłka kroję na cząstki i obkładam nimi cykorię. Dodaję zioła i duszę pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
4. Dodaję miód i pokrojony w cienkie plastry ser. Delikatnie mieszam (żeby cykoria się nie rozsypała) i duszę pod przykryciem jeszcze 5 minut.

Można podawać z pieczonymi ziemniakami. Doskonałym pomysłem jest też posypanie cykorii tuż przed podaniem lekko podprażonymi orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz