10 kwietnia 2014

Kruche ciasto marchewkowe (bezglutenowe)

Był już bezglutenowy sernik i bezglutenowe tiramisu, teraz czas na bezglutenowe ciasto marchewkowe. Nie jest to jednak klasyczne ciasto marchewkowe, takie które się polewa czekoladą, tylko ciasto kruche. W tym przepisie podaję wersję na słodko, ale równie dobrze można kruche ciasto z dodatkiem marchewki przygotować na ostro i na przykład zrobić z niego tartę, albo zamiast budyniu, jak w poniżej, dodać farsz np. z mielonej ciecierzycy. Zresztą bez wątpliwości prędzej czy później się taki rarytasik pojawi na blogu.

Ciasto kruche ma to do siebie, że w pierwszy dzień jest cudnie chrupiące, ale przy tym bardzo twarde. Można je wtedy moczyć w herbacie ;) albo poczekać z serwowaniem do następnego dnia.

Kruche ciasto marchewkowe
 Składniki

2 średnie marchewki
2 szklanki mąki gryczanej
1/2 kostki masła
6 łyżek cukru pudru
300 ml mleka
1 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Wykonanie

1. Marchewkę trę na tarce o drobnych oczkach.
2. Dodaję do marchewki mąkę, 3 łyżki cukru pudru i posiekane masło (masło musi być porządnie schłodzone). Sprawnie wyrabiam na jednolitą masę (można to zrobić w robocie - masło nie może się rozpuścić podczas wyrabiania). W razie potrzeby dolewam 2-3 łyżki zimnej wody.
3. Odkładam ciasto na godzinę do lodówki, po czym 3/4 porcji rozwałkowuję do grubości około 4-5 mm i wykładam nim dno prostokątnej blaszki. 1/4 porcji odkładam do zamrażalnika.
5. Nakłuwam ciasto widelcem i piekę 15 minut w temperaturze 200 stopni.
6. Zagotowuję 200 ml mleka. Do pozostałych 100 ml dodaję budyń i cukier. Mieszam dokładnie i dodaję do zagotowanego mleka. Gotuję do zgęstnienia masy (znaczy się budyń robię po prostu ;)). Na koniec dodaję wiórki kokosowe.
7. Przestudzoną masę budyniową wykładam na upieczony spód ciasta.
8. Resztę ciasta wyciągam z zamrażalnika i skubię albo trę na tarce. Posypuję masę przygotowaną w ten sposób kruszonką.
9. Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz