9 października 2013

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dziś dla odmiany makaronowo. Przepis prosty i szybki, a połączenie smaków dość bezpieczne - delikatny szpinak i kwaśne suszone pomidory, a wszystko dopełnione ziołami i migdałami. Dla mnie zestaw na dzień z rodzaju "zjadłabym coś, tylko robić się nie chce"... Czas przygotowania tego dania to około 20 minut.

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki

200 g pełnoziarnistego makaronu fusilli
300 g szpinaku w liściach
6 suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oleju rzepakowego
kilka listków świeżej bazylii
8-10 migdałów
sól do smaku

Wykonanie

1. Makaron gotuję al dente.
2. W międzyczasie obieram czosnek, kroję w cieniutkie plasterki i wrzucam na rozgrzany olej. Podsmażam około 30 sekund - trzeba uważać, żeby się nie przypalił, co może się stać błyskawicznie. Dorzucam zioła i paprykę i smażę jeszcze kilka sekund.
3. Do podsmażonego czosnku i przypraw dodaję szpinak i dolewam odrobinę wody. Gotuję około 10 minut.
4. Pomidory kroję w cienkie paseczki.
5. Łączę wszystkie składniki, solę i jeszcze około 5 minut podgrzewam.
6. Podaję posypane posiekanymi migdałami i listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz