Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami |
Składniki
200 g pełnoziarnistego makaronu fusilli
300 g szpinaku w liściach
6 suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oleju rzepakowego
kilka listków świeżej bazylii
8-10 migdałów
sól do smaku
Wykonanie
1. Makaron gotuję al dente.
2. W międzyczasie obieram czosnek, kroję w cieniutkie plasterki i wrzucam na rozgrzany olej. Podsmażam około 30 sekund - trzeba uważać, żeby się nie przypalił, co może się stać błyskawicznie. Dorzucam zioła i paprykę i smażę jeszcze kilka sekund.
3. Do podsmażonego czosnku i przypraw dodaję szpinak i dolewam odrobinę wody. Gotuję około 10 minut.
4. Pomidory kroję w cienkie paseczki.
5. Łączę wszystkie składniki, solę i jeszcze około 5 minut podgrzewam.
6. Podaję posypane posiekanymi migdałami i listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz