29 października 2013

Dynia pieczona w postaci najprostszej z możliwych

Tej jesieni dynia jest moją najlepszą przyjaciółką. Na słono. Na słodko. Na ostro. Do jedzenia i do picia (jako mus do kawy). Pieczona, smażona, duszona, hokkaido, makaronowa, jaka tylko.

Dziś wersja dla leniwych - na błyskawiczną przekąskę lub jako dodatek do dania głównego.
Dynia pieczona

Składniki

700 g dyni hokkaido
sól, rozmaryn

Wykonanie

1. Dynię kroję na kawałki szerokości 3-5 cm (bez obierania) i układam na papierze do pieczenia skórką do dołu.
2. Posypuję rozmarynem i odrobiną soli.
3. Piekę w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
4. Można podawać na ciepło lub na zimno, samą albo z sosem jogurtowo-ziołowym (czy też innym - wedle preferencji).  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz