7 października 2013

Dynia zapiekana

Spotkań z dynią część druga. Tym razem dynia zapiekana - danie tyleż proste, co smaczne (przynajmniej moim skromnym zdaniem).

Dynia zapiekana

Składniki

1 kg dyni
2 łyżki jogurtu
1 jajko
2 łyżki ostrego tartego sera (może być np. correggio, parmezan, grana padano, cheddar)
1 łyżeczka rozmarynu
Pietruszka, koperek i/lub inne świeże zioła do dekoracji

Wykonanie

1. Dynię obieram i kroję w dość cienkie plasterki.
2. Układam plasterki dyni na blaszce do tarty (może być tortownica albo blaszka do pieczenia), tak żeby pokryć ją około 2-centymetrową warstwą.
3. Mieszam jajko z jogurtem, serem i rozmarynem i równomiernie przykrywam dynię pierzynką z tak przygotowanego sosu.
4. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Przed podaniem posypuję posiekanymi świeżymi ziołami. Można też dodać orzechy włoskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz