Dynia zapiekana |
Składniki
1 kg dyni
2 łyżki jogurtu
1 jajko
2 łyżki ostrego tartego sera (może być np. correggio, parmezan, grana padano, cheddar)
1 łyżeczka rozmarynu
Pietruszka, koperek i/lub inne świeże zioła do dekoracji
Wykonanie
1. Dynię obieram i kroję w dość cienkie plasterki.
2. Układam plasterki dyni na blaszce do tarty (może być tortownica albo blaszka do pieczenia), tak żeby pokryć ją około 2-centymetrową warstwą.
3. Mieszam jajko z jogurtem, serem i rozmarynem i równomiernie przykrywam dynię pierzynką z tak przygotowanego sosu.
4. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Przed podaniem posypuję posiekanymi świeżymi ziołami. Można też dodać orzechy włoskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz