Poniżej przedstawiam dwie wariacje na temat makaronu dyniowego z ajwarem (pierwsza jest wegańska). Siedząc wczoraj przy obiedzie wymyśliliśmy trzecią, ale o tym może innym razem.
Makaron dyniowy z ajwarem |
Dynia makaronowa (moja przed obraniem ważyła około 3 kg)
1 puszka pomidorów krojonych
łyżeczka rozmarynu
sól do smaku
Na ajwar:
3 spore czerwone papryki
1 bakłażan
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ajwar:
1. Papryki przekrawam na pół i wydrążam gniazda nasienne. Nacinam skórkę bakłażana. Tak przygotowane warzywa piekę w temperaturze 180 stopni do miękkości (około pół godziny).
2. Z upieczonych warzyw ściągam skórkę i miksuję je w blenderze z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszoną papryczką chilli, oliwą, solą i pieprzem.
Wersja dla bardzo leniwych: ajwar w słoiczku ze sklepu. Tylko błagam, czytajcie skład i kupcie taki bez konserwantów.
Makaron:
1. Dynię przekrawam na pół i wstawiam do piekarnika (bez obierania i skórką do dołu).
2. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
3. Wyciągam dynię i wzruszam miąższ widelcem, żeby podzielić go na przypominające makaron nitki.
4. Makaron mieszam z pomidorami i ajwarem. Dodaję rozmaryn i solę. Podgrzewam na małym ogniu do zagotowania.
Wersja 2 - makaron dyniowy z ajwarem zapiekany pod serową pierzynką
Zapiekany makaron dyniowy z ajwarem |
Składniki
Oprócz wymienionych powyżej:
1 jajko
100 g startego twardego sera
100 ml mleka
Wykonanie
1. Makaron zrobiony według przepisu powyżej przekładam do naczynia żaroodpornego.
2. Jajko, ser i mleko dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem pokrywam z wierzchu makaron.
3. Zapiekam przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz