A oto i kolejny z zapowiadanej serii przepisów na warzywne kotlety. Ostatnio było pomarańczowo, dziś zielono - a przy okazji bardzo delikatnie i lekko słodkawo. Przedstawiam kotlety brokułowo-pietruszkowe. Z podanych składników wychodzi około 10 sztuk.
Kotlety z brokułów i pietruszki |
1 brokuł
2 pietruszki
4 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki sezamu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka estragonu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie
1. Prażę sezam na suchej patelni (trzeba uważać, bo jeszcze łatwiej go przypalić, niż słonecznik).
2. Brokuł i pietruszkę (obraną) gotuję na miękko, a następnie mielę w blenderze.
3. Do zmielonych warzyw dodaję sezam i pozostałe składniki. Mieszam na jednolitą masę, formuję kotlety i układam na papierze do pieczenia.
4. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Można podawać z brązowym ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz