Dziś propozycja śniadaniowa - albo i imprezowa, z zastrzeżeniem, że tak przygotowane awokado powinno być serwowane natychmiast (jeśli zbyt długo poleży na stole lub w lodówce, zacznie zmieniać kolor na zdecydowanie mniej apetyczny...). Na śniadanie można podawać je na przykład z czosnkową grzanką. Świetnie nada się też na przystawkę, ale przed raczej lekkim daniem głównym, bo to dość sycący smakołyk :).
Faszerowane awokado |
1 dojrzałe awokado
2 jajka
1/4 pęczka szczypiorku
4 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie
1. Gotuję jajka na twardo i zostawiam do wystygnięcia.
2. Przekrawam awokado na pół i wyciągam pestkę. Wydrążam łyżką miąższ, zostawiając nieco przy skórce.
3. Rozdrabniam miąższ awokado, kroję jajka i siekam szczypiorek. Przekładam wszystko do miseczki, dodaję sok z cytryny, musztardę i przyprawy i delikatnie mieszam.
4. Nakładam farsz do łódeczek ze skórek awokado i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz