Dziś przepis ekspresowy - dla zabieganych, dla zapracowanych, dla tych, którzy zapomnieli zrobić zakupy. Bo kasza i jakiś strączek zawsze się znajdą w kuchennych szafkach, prawda? :)
Kasza jaglana z soczewicą i pomidorami, czyli: dużo węglowodanów złożonych, dużo białka, sporo potasu i witaminy C i zero glutenu :)
Kasza jaglana z soczewicą i pomidorami |
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka krojonych pomidorów w zalewie (z kartonika)
kilka gałązek natki pietruszki
Przyprawy
1 ząbek czosnku
po 1/2 łyżeczki kuminu, kurkumy i cukru
szczypta imbiru
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
1. Kaszę podprażam kilkadziesiąt sekund na suchej patelni (dzięki temu nie będzie gorzka), a soczewicę dokładnie płuczę.
2. W jednym garnku zalewam kaszę i soczewicę około 300 ml wrzątku. Zagotowuję i zdejmuję szumowinę.
3. W osobnym garnuszku podgrzewam pomidory. Kiedy kasza wchłonie większość wody, zalewam pomidorami. Dodaję wszystkie przyprawy (czosnek przeciskam przez praskę) i dokładnie mieszam. Gotuję na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos się wchłonie,.
4. Po zdjęciu z ognia dodaję posiekaną pietruszkę. I już :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz