4 stycznia 2015

Grilowany bakłażan przekładany gulaszem warzywnym

No to się dorobiłam patelni do grilowania ;). I oczywiście pierwszą rzeczą, która na niej wylądowała, musiał, po prostu musiał być bakłażan. Efekt - absolutnie zgodny z oczekiwaniami, więc jeśli ktoś rozważa jeszcze zakup takiego sprzętu, to zdecydowanie polecam. A jak ktoś nie rozważa ;), to można brak patelni grilującej obejść, układając plastry bakłażana na kratce w piekarniku. Jedyne, o czym trzeba wtedy pamiętać, to zabezpieczenie piekarnika przed zabrudzeniem - z bakłażana będzie, rzecz jasna, trochę kapać. Można więc wsunąć pod kratkę najzwyklejszą blaszkę, albo zabezpieczyć piekarnik folią aluminiową.

A wracając do wątku zasadniczego - czy to z patelni, czy z piekarnika, grilowana oberżynka to jest to :). Przygotowanie dania z tego przepisu wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu - i niewątpliwe jest to czas dobrze zainwestowany :).

Grilowany bakłażan przekładany gulaszem warzywnym
Składniki (na około 3 porcje)

1 bakłażan
100 ml dobrej jakości oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól morska i świeżo mielony pieprz - wedle upodobań

Na gulasz:

1/2 szklanki zielonej soczewicy
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 cukinii
10-12 pieczarek
mały koncentrat pomidorowy
olej do smażenia
+ po 3 łyżki pestek dyni i słonecznika uprażonych na suchej patelni

Przyprawy do gulaszu:

1 ząbek czosnku
szczypta płatków chili
łyżeczka kuminu
łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

1. Oliwę mieszam z tymiankiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bakłażan kroję wzdłuż w plastry i tak przygotowaną marynatą smaruję każdy z nich z dwóch stron. Odstawiam na co najmniej kwadrans.
2. Soczewicę płuczę, zalewam szklanka wrzątku i gotuję na miękko (25-30 minut). A w międzyczasie:
3. Paprykę kroję w paski i wrzucam na rozgrzany olej. Mieszam od czasu do czasu.
4. Myję pieczarki, kroję w plasterki i dodaję do papryki. Następnie kroję cukinię w dość drobną kostkę i dodaję do reszty warzyw. Mieszam i zostawiam na małym ogniu.
5. Plastry bakłażana wykładam na patelnię grilującą i smażę około 7-8 minut z każdej strony (lub piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni - również po około 7-8 minut z każdej strony).
6. Do warzyw dodaję ugotowaną soczewicę, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Duszę jeszcze chwilę pod przykryciem.
7. Układam plastry bakłażana na talerzu i przekładam je gulaszem. Z wierzchu posypuję wszystko uprażonymi ziarnami.

Grilowany bakłażan przekładany gulaszem warzywnym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz