Wiem, że wegański barszcz ukraiński niektórym może się wydać tym samym, co... bezalkoholowe wino? Myślę jednak, że w większości będą to osoby, które nie miały jeszcze okazji takiego barszczu spróbować. A ja do tego gorąco zachęcam, bo zupka jest prze-pysz-na! My jedliśmy, aż nam się uszy trzęsły i wieeelki gar zupy zniknął w okamgnieniu :).
Wegański barszcz ukraiński |
Składniki
500 g kapusty kiszonej
4 buraki
2 marchewki
1 pietruszka
ćwierć selera
4 ziemniaki
1 szklanka białej fasoli (suchej) lub 2 puszki
100 ml zakwasu z buraków (ewentualnie może być barszczyk w butelce + 2-3 łyżki soku z cytryny)
100 ml przecieru (nie koncentratu!) pomidorowego
pół pęczka natki pietruszki3-4 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy
3-4 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
1. Jeśli mam suchą fasolę, to namaczam ją na noc. Następnego dnia płuczę i gotuję na miękko.
2. Kapustę kiszoną odciskam (nie płuczę), kroję i gotuję z minimalną ilością wody, aż zmięknie (około 30 miut).
3. Buraki obieram, kroję w kostkę, zalewam wrzątkiem (około 2,5 litra) i gotuję w większym garnku.
4. Po około 15 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler, a także przyprawy.
5. Kiedy warzywa są już prawie miękkie, dodaję ugotowaną fasolę (lub tę z puszki) i kapustę. Gotuję razem jeszcze 5-10 minut.
6. Na koniec dodaję zakwas, przecier pomidorowy i oliwę z oliwek. Mieszam i po chwili zdejmuję z gazu.
7. Podaję z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz