7 grudnia 2014

Czekoladki migdałowo-pomarańczowe

Jestem z tego pokolenia, któremu już zawsze, na wieki wieków zapach pomarańczy (i mandarynek) będzie się kojarzyć ze świętami. Dlatego im bliżej świąt, tym częściej sięgam po ten owoc. A już świąteczne słodycze nie mogą nie być choć trochę pomarańczowe.

Dziś zapraszam na bardzo proste w przygotowaniu migdałowo-pomarańczowe czekoladki, które co prawda powstały jako pocieszacz, ale równie dobrze sprawdzą się jako świąteczny prezent :)

Czekoladki migdałowo-pomarańczowe
Składniki

1 tabliczka mlecznej czekolady
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
1/2 szklanki słupków migdałowych
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka rumu

+ papilotki

Wykonanie

1. Roztapiam masło w kąpieli wodnej. Dodaję pokrojoną na kawałki czekoladę i również roztapiam. Trzeba uważać, żeby nie dostała się do niej woda ani para wodna - miseczka, w której roztapiamy czekoladę powinna szczelnie przylegać do naczynia z wrzątkiem.
2. Kiedy czekolada się roztopi, zdejmuję z pary, dodaję migdały, skórkę pomarańczową i rum. Dokładnie wszystko mieszam i odstawiam na kilka minut, żeby masa lekko przestygła.
3. Nakładam do papilotek po czubatej łyżeczce masy.
4. Odstawiam na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Czekoladki migdałowo-pomarańczowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz