14 grudnia 2014

Orzechowa zupa krem z ziemniaków

Ze względu na swój delikatny smak, zupa krem z ziemniaków (podobnie, jak zupa krem z dyni) stanowi bardzo dobrą bazę do kulinarnych kreatywnych kombinacji. Można ją przygotować bardziej na ostro, dodając płatki chili i przygotowując do niej pikantne grzanki. Można postawić na wersję orientalną, dodając do zupy mleko kokosowe, imbir i kumin, a zamiast grzanek - ciecierzycę. Kolejna możliwość to krok w stronę kuchni śródziemnomorskiej i wzbogacenie zupy (już po zblendowaniu) o pokrojone w paseczki suszone pomidory. Każda z tych wersji znajdzie swojego amatora. U nas tym razem oprócz słodziutkiej kukurydzy do zupy trafiło to, co tygryski lubią najbardziej: orzechy! :)

Orzechowa zupa krem z ziemniaków
Składniki

8-9 ziemniaków
włoszczyzna + 1/2 pora
1/2 puszki kukurydzy
1 szklanka niesolonych orzechów ziemnych

Przyprawy

kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
nać pietruszki i koperek
szczypta słodkiej papryki do dekoracji
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie

1. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, podobnie pietruszkę i seler z włoszczyzny. Por kroję w plastry.
2. Przekładam pokrojone warzywa do garnka. Dokładam marchew i kapustę z włoszczyzny (w całości). Zalewam wrzątkiem tak, żeby woda przykryła warzywa i gotuję, aż zmiękną (20-25 minut).
3. Mielę 3/4 szklanki orzechów i dodaję do zupy wraz z tymiankiem. Resztę orzechów podprażam na suchej patelni.
4. Zdejmuję zupę z ognia i wyjmuję marchew i kapustę, a resztę składników blenduję na gładki krem (jeśli zupa jest za gęsta, można dolać wrzątku), po czym dodaję kukurydzę.
5. Kapustę kroję w cienkie paseczki i nakładam po troszeczkę do miseczek (taki niby-makaron ;)). Zalewam zupą. Na wierzchu układam pokrojoną w plastry marchewkę, podprażone orzechy i zieleninę. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką. Gotowe :)
Orzechowa zupa krem z ziemniaków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz