27 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana z dodatkiem koziego sera

Dawno nie było na blogu faszerowanych warzyw, a na stole bywają, więc czas uzupełnić blogowe braki. Przedstawiam przepis na proste, dość szybkie w przygotowaniu danie o wysokich walorach smakowych, którym zostałam ostatnio uraczona przez moją Drugą Połowę. Fani cukinii powinni być zadowoleni :).

Cukinia faszerowana
Składniki

2 cukinie (niezbyt duże)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku

Na sos:

4 łyżki twarogu koziego
1 łyżka jogurtu typu greckiego
garść świeżych liści mięty
kilka świeżych liści bazylii
1 łyżeczka kminku

Wykonanie

1. Cukinie przekrawam wzdłuż i wydrążam miąższ (zostawiam około 1/2 cm, żeby łódeczki cukiniowe się nie rozlatywały).
2. Cebulę kroję w drobną kostkę. Podsmażam na rozgrzanym oleju.
3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany miąższ wydrążony z cukinii i zioła. Mieszam i duszę pod przykryciem 5-6 minut.
4. Napełniam cukinie farszem i układam w naczyniu żaroodpornym. Na spód wlewam około 1/2 cm wody (można zastąpić przecierem pomidorowym wymieszanym z wodą w proporcji 1:1).
5. Piekę około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po tym czasie cukinie będą już upieczone, ale jeszcze chrupiące.
6. Przygotowuję sos: mieszam twarożek z jogurtem, posiekaną miętą i bazylią. Dodaję kminek przetarty w moździerzu (albo rozbity tłuczkiem).
7. Podaję cukinie udekorowane sosem z twarożku. Jeśli piekłam je w sosie pomidorowym, to nakładam go na talerz w pierwszej kolejności, a dopiero na nim układam cukinie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz